Näraffärer

Mat och varor där det passar dig!

Många fördelar med obemannade butiker

obemannad butik i praktiken

Allteftersom tekniken går framåt börjar alltfler butiker idag att investera i self-checkout istället för en manuell kassa. Detta effektiviserar arbetet i butiker samtidigt som personal kan användas där de bättre behövs. Det finns till och med helt automatiserade butiker, till exempel hotell som sköts av robotar. Idag finns det en butik som är särskilt framträdande i Sverige, Lifvs. Lifvs är en obemannad matbutik vars tanke är att finnas på platser där det normalt inte finns andra butiker. Till exempel ute på landsbygden. Om du bor på landet och vill handla något efter klockan sex känner du säkert igen dig i att det blir svårt.

Lifvs gör detta möjligt. Även om det endast finns en butik i dagsläget planerar företaget att expandera med ytterligare 200 stycken. Den här matbutiken är helt och hållet obemannad, vilket kan kännas aningen märkligt när du kliver in första gången. Här står matvaror och förpackningar uppackat som i vilken butik som helst, men inte ett spår efter kassan, eller kassörskan för den delen.

Nej för att handla hos Lifvs måste du först skaffa dig en nyckel. Vem som helst kan inte bara kliva rakt in i butiken. Du behöver först och främst ladda ner appen. Därefter kan du skapa en profil med namn, adress samt föra in uppgifter om det kort du vill betala med. När registreringen är klar kan du låsa upp Lifvs butiker genom ett enkelt knapptryck i appen. Väl inne i butiken kan du njuta av lugnet. Packa på dig allt du vill handla och kom ihåg att scanna dina varor i appen. Här registreras det vad du ska köpa. När du är klar går du ut från butiken – klart. Pengarna dras per automatisk via kortet du lagt till i appen och du får sedan ett digitalt kvitto via mejl. Eftersom den här sortens butiker inte har någon personal kan man hålla övriga kostnader låga för kunder, en av många fördelar.

Finns det nackdelar med obemannad butik?

Som med allt annat här i världen finns det även nackdelar med obemannade butiker. Framförallt handlar det om stöldrisken. Om du tänker på Lifvs exempelvis känns det ju orimligt enkelt att ta med sig fler saker än vad man scannar. Dock har man tänkt även på detta genom ett omfattande säkerhetssystem med kameror.

En annan nackdel är förstås servicen du får i bemannade butiker. Du kanske behöver hjälp att hitta något eller fråga något. Det blir svårt när ingen personal är på plats. Ibland vill man handla där människor finns just för servicen, den blir ju inte densamma. Dock kan man kombinera det bästa av två världar, som i stort sett alla stora matbutiker i Sverige har gjort. Genom att kombinera personal med self-checkout kassor med vanliga kassor. För den som endast ska handla ett par saker går det minst lika snabbat att betala själv via en av de externa self-checkout kassorna. Det gäller att mäta det dåliga mot det bra. Tydliga nackdelar med obemannade butiker är såklart stöldrisk och vandalism samt ingen service. Fördelarna däremot är lägre kostnader eftersom ingen personal ska ha lön och en smartare effektivisering där robotar och datorer kan sköta enkla jobb.

 

Många fördelar med obemannade butiker
Rulla till toppen