Obemannade butiker för en levande landsbygd

Obemannade butiker för en levande landsbygd - obemannade butiker

Kedjan Lifvs Scandinavia planerar att öppna närmare 300 små butiker runt om på landsbygden i Sverige. Målet är att kunna erbjuda obemannade butiker som är öppna dygnet runt i hela landet.

Det har länge varit ett problem att driva livsmedelsbutiker i småorter och på landsbygden. Eftersom befolkningen inte är så stor är även omsättningen ganska liten. Kostnaden för personal äter upp all marginal, och förr eller senare går butiken under. Människor tvingas resa förhållandevis långt bara för att köpa en liter mjölk, och det leder till att fler och fler flyttar till städer.

När det inte går att handla mat utan att köra flera mil är det svårt att ha en levande landsbygd. Traditionellt sett har små affärer på landsbygden dessutom tvingats ha relativt dåliga öppettider och höga priser på sina varor. Men om butiken slipper den största kostnaden för personal är det en helt annan femma.

Så fungerar de obemannade butikerna

Kedjan Lifvs butiker är små och har ungefär 500 olika artiklar i sitt sortiment; Mjölk, ägg, blöjor, schampo, köttfärs, frukt, bröd och mycket annat. Det enda som inte kommer att finnas är sådant som kräver legitimation, såsom tobak och energidrycker. Trots att butikerna ska ha öppet dygnet runt, och trots att de ska ligga på mindre orter kommer priserna att vara låga. Det beror på att personalkostnaderna är en så stor utgift för vanliga butiker.

Om du jämför priserna på livsmedel så blir det tydligt att de som bor i närheten av en Lifvs-butik inte behöver resa till en annan ort för att handla billigt. Det är viktigt att jämföra priser, oavsett vad det gäller, eftersom det finns mycket pengar att spara på det du konsumerar. Inte bara på mat, men även på saker som lån hos Sambla.se, elavtal på Elskling och den nya datorn på Prisjakt.

Du kan alltså både storhandla eller bara kila in för att köpa en liter mjölk till frukosten. Det är aldrig någon kö, och du skannar själv sina varor.

Service och säkerhet

Det kommer fortfarande att finnas en person som fyller på varor och servar butikerna, och varje sådan person ska vara ansvarig för ungefär fem butiker. Även om det till en början kan kännas konstigt att handla i en helt obemannad butik så är det till stor del en vanesak. Obemannade bensinmackar känns helt naturligt nu, men för inte så många år sedan var det svårt att tänka sig hur det skulle kunna fungera.

Självklart finns det en risk för stölder och snatterier, men alla butiker kommer att vara väl utrustade med kameror. Varje kund måste identifiera sig via butikens app. Några av de butiker som kedjan redan har öppnat har faktiskt rapporterat att de inte har haft några stölder alls.

Lokal prägel

En sak som är viktig för Lifvs är att varje butik anpassas efter området den ligger i. De mest efterfrågade varorna i området ska finnas i utbudet. Dessutom samarbetar de gärna med lokala bagerier och andra producenter. En del av varje butiks vinst skänks till lokala föreningar i området. Kunderna kan påverka vilken eller vilka föreningar som kommer att få stödet.

De nya butikerna skapar dessutom naturliga mötesplatser i samhällen där det inte finns någon annan service. Det är få glesbygdsområden som har en särskilt bra träffpunkt, men med en butik blir det mer naturligt.

Möjligheten att kunna storhandla i glesbygden öppnar upp för många möjligheter, och förhoppningsvis är det en starkt bidragande faktor till en fortsatt levande landsbygd.

Obemannade butiker för en levande landsbygd
Rulla till toppen